Hoe kiest u de juiste koelkast

Verschillen tussen een inbouw koelkast en een vrijstaande koelkast

Een vrijstaande koelkast staat als een los apparaat in je keuken. Omdat een vrijstaande koelkast lucht aanzuigt om de temperatuur in het koelgedeelte op temperatuur te brengen en warmte afgeeft, moet hij ook voldoende ruimte hebben om zijn werk te kunnen doen. Een inbouwkoelkast zit min of meer verborgen in je keukenkasten. Kies je voor een onderbouw model, dan plaats je hem onder je aanrecht in een geschikte nis. Wil je een grote koelkast of een koelvriescombinatie, dan krijgt hij een plek in een grote keukenkast. Met een inbouw koelkast blijft het design van je keuken intact. Omdat hij nog wel ruimte nodig heeft voor het aanzuigen van lucht en het afgeven van warmte, moet hier bij het inbouwen rekening mee worden gehouden. Inbouw koelkasten worden geleverd in een aantal standaard maten, waardoor het inmeten en inbouwen een stuk eenvoudiger gaat.

Waarom is een inbouw koelkast vaak iets duurder?

Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.

Het inmeten van je inbouw koelkast

Wil je weten of je inbouw koelkast perfect past in je keuken? Dan zul je de maten van de nis waarin je hem inbouwt, écht nauwkeurig moeten opmeten. Maak daarvoor gebruik van een metalen centimeter of een zeer nauwkeurige rolmaat en meet meerdere malen ter controle; een meetfout is immers snel gemaakt en kan grote consequenties hebben. Je meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Keukens hebben ook standaard nismaten, waarbij rekening gehouden wordt met voldoende ruimte voor montage, maar ook voor ventilatie en warmteafgifte.

Hoe zit het met IKEA-keukens?

Veel mensen kiezen voor inbouw keukens van de Zweedse meubelgigant IKEA. AlleenWitgoed heeft een ruim assortiment inbouw koelkasten, inbouw koelvriescombinaties en onderbouw koelkasten die perfect passen in IKEA keukens (zoals FAKTUM en METOD).